•1:00 AM



walau apa yg kita miliki x shebat org lain...
ttpi percyalah stiap yg Allah berikan itu sudh ckp istmwa dan terindah untk kita semue..


 

Hati-hati dlm mmberi hati..
agar tak ada hati yang terluka..
kadangkala kita keliru..kdg2 kita terasa kosong...

Kadangkala Allah sengaja beri kita rasa sunyi,dan keseorangan 
walaupom ada insan di sekeliling kita...
Allah rindu nk dengar kita
 menagis, mengadu, merintih dan bersujud kpdNya...

serahkan hatimu hnya untuk Allah,
 pasti Allah temukan pdmu pemilik terbaik...
hamparkan masamu seluasnya hnya untuk Allah,
pasti Allah aturkan kehidupanmu sebaiknya...

.


 


Yakinlah pdNya duhai hati...


Links to this post
•4:05 PM





Tidak MUDAH tersenyum ketika hati menangis dan teriris..
Tapi akan terasa INDAH ketika kita menyadari itu bagian dari kasih Ilahi, Agar ALLAH memindahkan kebaikan-kebaikan orang yang menyakiti kita..

Tidak MUDAH bangkit dalam keadaan terpuruk..

Tapi akan terasa INDAH ketika kita menyadari Bahwa ALLAH sedang menyapa dengan cinta-Nya Agar kita tumbuh besar dan kuat..



Tidak MUDAH memberi ketika diri sendiri dalam kekurangan..
Tapi akan terasa INDAH ketika kita bisa membahagiakan orang lain Bukan membahagiakan diri sendiri..











Tidak MUDAH memaafkan ketika kita dibenci dan dihina..

Tapi akan terasa INDAH kalau itu bagian dari penyucian diri Dan ikhlash hanya mengharap ridlo Ilahi..

Tidak MUDAH melupakan kegagalan ketika kita masih berkubang didalamnya..
Tapi akan terasa INDAH ketika menyadari itu adalah awal dari kesuksesan kita..

Tidak MUDAH melupakan masa lalu yang menyakitkan..
Tapi akan terasa INDAH ketika menyadari itulah jalan yang harus ditempuh Untuk mengawali kebahagiaan yang akan diberikan ALLAH sebagai penggantinya..




Tidak MUDAH menghilangkan duka karena kehilangan..
Tapi akan terasa INDAH ketika menyadari Bahwa ALLAH telah meminjamkan kepada kita beberapa saat..

Tidak MUDAH menghadapi penderitaan dan cobaan yang terus mendera..

Tapi akan terasa INDAH ketika menumbuhkan kesabaran dan rasa syukur serta menyadari itu bagian dari cara ALLAH menyayangi hambanya.. Seperti Allah menyayangi para Nabi dan Rasul-Nya..






subhanallah ternyata hidup ini begitu indah jika kita mampu berpikiran positif terhadap segala permasalahan yg menimpa kita.. 
moga kita selalu berada dalam lindungan ALLAH SWT.. 
aamiin ya rabbal alamin :)





Links to this post
•3:45 PM



susah untuk di ungkap..
biarlah rahsia...
Biarlah hnya Dia yg tahu rasa dihati..
(~___~)



evry struggle in yr life has shaped u into the person u are today..
be thankful 4 the hard time,they can only make u stronger!!
and alway rmember, 
no matter hao many prblms u hve,
there is always someone who has more....







~ pergi lah.....biar rasa ini terpendam nun jauh disana






Links to this post
•3:37 PM







its sweet when someone remembers evry detail about u.... 
not bec u keep remainding them, 
but they pay attention to u.....


Links to this post
•4:12 AM




simcard rosak...

sbb??

heheh..tsalah masuk dlm tablet phone..
tah mcm mane tah nk cpt try2 eh salah masuk lubang lah..dah terlekat kat situ...




erkkkk~dah kena antar kedai warranty balik...naseb la warranty 1 thn..sobsobsob(~__~)
jdi dipendekkan cerita..klo ada apa2 sila lah msg kat FB or twitter je..

tak pom bg sape2 yg taw no 019 blh contact no tu bt sementara..
simcard yg selalu guna 013 tu xdpt digunakan tuk smentara..jd terputuslah perhbgan smentara..juz contact melalui FB Twitter or 019 shj..x g bt simcard baru lagi..maaf lah klo sdpt dihbgi semntara..
sekian~


selamat berbuka puasa...



Links to this post
•9:39 AM




pintu oh pintu...
satu misteri telah menghimpit kejadian yang tidak diduga malam ni..
satu tragedi yang myebabkan kerja2 menyelamat terpaksa berlangsung selama lbh kurang 2 jam
balik2 dari terawih masuk bilik jap....

 dan........

bermulalah sebuah kisah....

......pintu...


aku cuba untuk membukanya..sekuat hati..tapi malang nya...ada susuatu yang menghalang...

mujurlah pd ketika itu shbt ku tqah turut bersama..kami terkunci dari dalam..ahhh!

mula2 terasa bagai rumate ku yg dua org tu maen2..sbb masa slps terawih td aku pulang awal..dan secara kbetulan tqah mmg awl lagi ada dalam bilik..
tanpa menghiraukan mrk aku pulang dan meninggalkan mrk..katanya pjah n wani nk ke kiosk kejap..so ak pulang la dulu..

masa terasa pintu x boleh bkak tu ingat kan mrk berdua pegang pintu dari luar..tapi...setelah sekian lama aku menolak dan tqah try jgk bkak2 tarik2..eh2..xdpt..cubalah msg mrk berdua..so sememang nya mrk tidak berda diluar bilik..


erkkk jadi siapa yang pegang dari luar???


jadi mmg btl PINTU NI LOCK AND ROSAK XBOLEH BKAK...

"INI BUKAN MAEN2..INI KENYATAAN RUMATE2 KU"(laungku dari dalam bilik)

tu lah ayat ak gan tqah sampai tergolek2 gelak nk bg pjah gan wani pcaya yg kami x de lock dr dalam sbb diorg try bkak gan kunci pom tak jalan.hahaha..

mrk diluar cuba jadi hero kami..diorang tendang lah.tolak lah..nk try pecahkan lah..tapi malangnya.....semue x jadi..huhuhh

akhirnya terpaksa call maintance...

dtglah 3 4 org abg maintance ni cuba pnye cuba pecahkan tombol lah bagai tendang lah ape semua x jadi..jadiiiiiii terpaksalah mrk memanjat level 3 ni dan masuk melalui tingkap untuk myelamatkan kami..weoweoweoweo>__<
hahahhaha

hampir 2 jam mrk cuba berusaha meyelamatkan kami mangsa terkunci ni...pintu bilik kat uia ni safety security dia mmg terbaek..lock semue mmg susah lah nk pecahkan...

kata abg maintance tu...:
"dik,kami xdpt nk pecahkan pintu ni..safety pintu ni susah nk tembus..tombol dia dan pintu ni mmg tebal..laen ckit dr mahalah2 laen..kalo mahalah laen sng ckit..tp mahalah ni safety dia terbaek.."


erkkk~
pendek kata....esk x g class laaa terkurung kat cni la jwb dia.huhu~



dan setelah 2 jam  lebh kurang..tombol dan segala yang dipintu kami di gergaji besinya sehingga putus dan KAMI BEBASSS!!hahaha

terima kasih kat maintance2 yang susah2 pnjat tingkap naek level 3..hahah..dahlah tinggi meniti dari tingkap ke tingkap plak tu tuk masuk pecahkan pintu..huhuhu

tocey2..


hari ini dalam sejarah..lawak3 >_<





Links to this post
•2:44 AM





GLUPPPPP!~
sedapnyaaaaaaaaaaaaaa!!
teringin nk makan burger bakar laaa..
dah banyak hari nak..sebelum puasa lagi nk..tapi tak dapat2 lagi..huhuhuh
haritu teringin nk chesse wedges ada ehem2 tolong bawak kan g KFC..
owhhh tima kasihlah kamu..tu lah sape suruh xde short sem duk umah je..
kan dah kena jd driver sy....sje je nak bt jahat..tq3..hehehe=p

cheese wedges dah...burger bakar??

tapi kali ni ada lagi ke org nk bawak saya g makan burger bakar..(~__~)
nk nk nk nk nk nk nk nk nk nk  burger bakar!!!



Links to this post
•2:36 AM




Dari Hakim bin Hizam r.a katanya:
”Tangan yang di atas (tangan yang memberi) lebih baik dari tangan yang di bawah (tangan yang menerima atau meminta). Maka kerana itu mulakanlah memberi kepada keluargamu. Sebaik-baik sedekah ialah ketika kaya. Sesiapa yang memohon dipelihara (agar ia tidak sampai meminta-minta) Allah akan memeliharanya dan sesiapa yang memohon dicukupkan (agar ia tidak bergantung selain kepada Allah) Allah akan mencukupkannya.”

(al-Bukhari)



BERSEDEKAH dlm Islam bukan sekadar memberi wang ringgit kepda mrka yg memerlukan.
 Konsep bersedekah dalam Islam adalah luas, membabitkan pkara yg membawa kebaikan sama ada dalam bentuk kerohanian mahupun fizikal. 

Setiap orang yang berbuat kebajikan nescaya diberkati Allah dengan dikurniakan kesejahteraan hidup dan mendapat rahmat-Nya. Allah juga akan mengelakkan hartanya daripada kecurian atau hilang. 


 

Dalam surah al-Lail, Allah telah myatakan tentang sifat kedekut dan ego di mana org yg bersifat demikian kehidupannya akan dipenuhi dengan liku yang sukar dan bermasalah

Bahkan Seseorang yg tidak suka bsedekah adalah umpama seseorang yg mempunyai benih tanaman, tetapi tidak pula ia menanamnya. 

Orang yg x suka bersedekah ini tidak akan dpt memungut atau menuai hasil rezekinya itu.







Links to this post
•9:49 PM


baru habis exam 1 paper~
n tomorow kena bagi ceramah plak..
text ceramah maen hentam kuar mulut je lah..karang2 macam tu je..haishh

wish me luck ok!!
asgment nk hantar pom blom siap...sabor jelah..
TQ kepada kamu yg tolong kejut sy exam tadi pagi..haaa gelabahhh xbagun pagi.dahlah smlm tido lewat. tak sahur plak tu..mama call kul 430 pg angkat jap..lepas tu sambung tido.huahuahua>_<


siap cakap gan mama ape tah tadi..
tp rasa nya mcm ckp..

"hmm..ye2..ma,awal sgt ni..bgun mkn roti air j..bye"

~zzZZzz..smbung tido~

tiba-tiba.... 
tgk jam...erkkkkkk~

PUKUL 6???

msg "org tu" masuk pom xsedar..kul 6 pg baru tersedar...
erkkkk!hancussss harapan nk sahur..macam nk makan apa je..
padahal makan roti/kurma dengan air je pom.haha>_<

then,lpas tu br lah reply msg org tu..
terus ada org risau kan sy bila xbgn sahur...
BEest jugak ada orang take care ni.hahahha..ckp lee nk tido 30 minit...

 nk tido jap je..ingt kan xde org kejut..

tiba2 msk msg~

tak sedar lagi..

lps tu ada org  tu call~
erkk br tersedar bunyi phone dia call..

ok fine dah pkl 740 pg..
org tu suruh bgn study..exam kul930..huhuh
ok bagunlah..itulah kisah untuk hari ini yg tak terbangun sahur..


sekian~
hahahah


Biarkanlah air mata mengalir kerana diberi PETUNJUK, drp tergoda dgan SYAITAN yg TERKUTUK..
Biarkanlah air mata mengalir kerana TAKUT API NERAKA, dripda terus mjadi HAMBA ALLAH yang DURHAKA..
Biarkanlah air mata mgalir krna rindukan SYURGA, daripada terpesona dgan DUNIA hingga DIRI tiada HARGA..



Semoga kita semua selalu dalam Naungan Allah SWT.
Ya Allah tunjukilah kami ke jalan yang lurus. jalan yang Engkau redhai...






terima kasih awk tolong kejut..laen kali kejut awal ckt...
ingt kan dah lupa mcm slalu.
terimbau kenangan ramadhn yg lepas time kat hospital ada org tu tlg risau..heee(^_^)

ceritanya??lain kali

butbuy~
adiosss~






Links to this post
•12:05 AM





Waiting???
erkkk~

im waiting for my tablet baru laaa.hahah.
waitinglah kalo2 ada org nk bagi FREEEE k?kehkeh..
ada sape2 nk bagi FREE k?ehem3..>_<
dipendek kan cerita phone2 ku dah nazak2 je..
syang kot nk jual balik..sbb tu guna je la selagi boleh..tak pom passs je lah kat adik2..maen pusing2 phone..
tapi angah kedekut kali ni!

almaklumlah ni haaa Blackbiri2 dia br beli tuh..tu yg touch tu bkn nye nk bg sebijik kat sini..sabor je laa..
xpe2..kita g cari tablet la g up skit agi..lalalalal..jgn jelezzz.kihkih..>_<

memandangkan tiga2 bijik phne ku dah ondway kritikal..maka kena lah survey2 phone..
phone pertama, LG yg mama bg~ dah terus xdpt nk connection..nk call mama pom xdpt..byk kali mama call xdpt..last2 dia call sbijik lagi br dpt.tgk2..hmm pham dah..

 phone kedua sony ericson ku yg dr zaman CFS bertahun2 dgn ku pom dah selalu cpt kena demam panas~
kejap demam kejap sihat..haihhhh..phone ni dr zmn matrik agi selalu demam panas2..lpas tu nk beli je phone baru br je g survey2..alih2 eh2 dah sihat..dah ok balik.hahaha.sampai lah skrg dia bertahan dgn baek nya..cuma bateri dia dah x sihat laaa..cpt sgt abis bateri...pening2...
 pling lama aku pkai phone sony tu laaa..dlm lebih dari 3 thn jgk..siap bt essay agi pasal phone ni..nak taw citer dia??search la post  bawah2..ada je..tp plezz jgn gelak.
kerana sekali anda jumpa post tu makna nya anda gelak PECAH BILIK..
HEHEHEH..

Ok phone ke 3..yg skrg ni.nokia..hmm yg ni skrg ok lagi..sihat waafiyat la lagi tp slalu jgk stuck!kdg2 x sihat jgk..tgk keadaan..myb sbb ak slalu guna semua application dia dan maen intenet byk sgt kot.ahahah>_<
haishhhh..nk kena beli yg baru jgk nmpk gayanya..baru pakai la jgk dlm setahun lbh bbrp hari or bln..seingt ak beli bbrp hari sebelum puasa tahun lps..masa tu sblum ak masuk hospital.kehkehkeh

pendek kata dan panjang kata tu lah riwayat phone2 ak..
smlam g la jgk survey2 blackbiri2 gan whitebiri2..ada yg berkenan tapi mahal la plak..huhuh..
berkenan kat whitebiri2...

whitebiri2 tu adalah blackberry tapi warna putih tuan puan..jagn pening ye=p

tapi....
setelah g survey2 punya survey berkenan la jugak kat samsung galaxy tab...


owhhh perghhhh...tapi...sdg menunggu....hmmm entah..tgh pkir2..heheh

ku menunggu~






ku tetap menungguuu....>_<




Links to this post
•8:38 PM



jadi macam mana??
semue nya hari ni dah tanda  ke?
semua dah??hehehe

sapa belum bt no 10?
meh sini nk RM100..
kalo x nk bg RM100 pom xpe bg laa yg wrna merah tu pom bolehhh..
sedekah>__<


Links to this post
•9:29 AM




aku pun tak mengerti yang terjadi..
apa salah dan kurang ku padamu..
kini terlambat sudah untuk dipersalahkan...
kerna sekali cinta...
aku tetap cinta...



kerna ak takut ak kehilangan mu..pasti keadaan itu mbuat ak menagis..
pasti akan ada airmata yg tiada henti mgalir nya...
walau ak mampu untuk myembunyikan nya kesedihan itu..
namun pasti akan selalu jua menangis...
pasti ianya jelas terpancar dr dasar hati...









aku pergi dulu..maafkan aku untuk itu...
aku tidak akan pernah berharap lagi..
harapan tinggal harapan...








Links to this post
•3:56 PM




pagi ni adalah pagi pertama sahur sorang2..
bangun sorang2..semalam terawih sorng..cik rumate2 sekalian dah balik..sobsobsosb..tinggallah sorang2..takpelah pujuk hati..
"ala kalo aku kat overC nati aku sorang2 jugak"..
tapi...
masalah dia aku bukan kat overC sekarang ni oiiii~



You need a daily checklist for your Ramadhan...???
here!!







Don't cry when the sun is gone, because the tears won't let you see the stars.




Links to this post
•7:05 AM



sedihnya puasa kali ni(TT__TT)
dahlah puasa sorg2..mula2 puasa dah duk sorang2..rumate2 semue balik..sedihnya hanya aku saja yang tahu...sedeh sebak nya hanya aku yang merasa..
dah lah terawih dalam bilik sorang2..nak g masjid hujan tadi..petang tadi lagi hujan..dengan kilat nya..dengan petirnya..sabar je lah..sobsobsob="(
hidup sebatang kara tanpa teman..tanpa famili sahabat2 pom xde..puasa sahur buka sorang2 sebatang kara je.sobsobsob..sedihnya(~__~)

dah lah g cafe tadi ptg cafe pom tutup..(~__~)
dari semalam lagi macam2 berlaku sedeh je sorg2 duk cnie..
dugaan-dugaan...
rasa nak beli tiket flight balik terus je malam ni..boleh k ea??
tadi intai2 tiket flight ada lah dalam RM300 jgak..hehehe
hmmmm pkir2...
kalau x balik mggu ni..mggu depan ak balik!!huhhhh!!





sayang semue orang yang ku syg...
Mama..Papa..Angah..Mi...Wani kucuk..sobsobsob (~___~)




dan disebalik kesedihan aku diperantauan ni..tiba2 tadi mama call dgn bersungguhnya..

"kak!! jejak kasih hari ni...ada orang datang rumah kita tadi"

ak: hah??
mama: ingat lagi orang yang dicari2.....??
ak:hmmm?

dipendek kan cerita..orang yg dicari2 famili ak selama ini telah dijumpai!!sgt gembira..tapi....terpaksa myampaikan berita sedeh buat diri nya...
dan kami telah terpisah  lebih kurang lebih dari 12 tahun dulu terpisah nya..
sewaktu aku sedang dibesarkan di Sungai Petani,Kedah..

Ya Allah..sungguh besar kuasaMu Ya Allah..akhirnya Ya Allah..akhirnya kami dapat bertemu kembali..dapat contact balik..dan dia amat terkejut bila bertanya kan tentang papa..hampir terduduk 10 minit lama nya tanpa bicara bila adik ku yang bongsu menjawab pertanyaannya..


---"eh papa mana wani?"
----"papa dah xde"

---"papa g keje mana skrg ni?"


---wani: terdiam sketika...


"papa...papa dah meninggal acident hari tu"


dia yang bertanya: jatuh terduduk lama nya


"patutlah,sejak dua menjak ni duk teringat2 nk cari balik..macam2 cara usaha nak cari..akhhirnya hari ni berhasil..berkat dan barakah mula2 nk puasa ni baru dapat alamat rumah ni.. tak sangka papa dah takde"



Ya Allah,dengan keberkatan Ramadhan Mu kali ini telah kamu satu kan kembali hubungan silaturahim yang telah lama terpisah jauh..telah Engkau berikan rahmat dan pertunjuk Mu untuk dia mencari dan menemui kami kembali..Ya Allah terima kasih atas Rahmat dan Kasih Syang Mu Ya Allah..
sungguh..kasihMu itu telah menyatukan kami kembali Ya Allah..terima kasih..setinggi2 kesyukur ku panjat kan kpd Mu Ya Allah..Moga hubungan silaturahim persaudaraan kami ini tidak akan pernah putus untuk selamanya..



It is the first day of Ramadhan!
Lets recite this du’a, may Allah make this Ramadhan better than our previous
اللهُمَّ سَلِّمنِي لِرَمَضَانَ وَسَلِّم رَمَضَانَ لِي وَسَلِّمهُ لِي مُتَقَبَّلاً



selamat beramal~





Links to this post
•1:49 AM






Kita sibuk mengata akhlak orang lain buruk tapi kita lupa nak jaga akhlak kita..
Kita asyik sibuk mencari kekurangan orang lain sedangkan kekurangan diri kita sendiri masih terlalu banyak..
kita selalu mentertawakan kebodohan orang lain, sedangkan kita lupa kebodohan diri kita sendiri..
Kita sibuk nak mengaibkan orang lain, keaiban diri sendiri kita sembunyikan dalam hati..


jadi, apa BEZAnya antara kita dengan mereka??


Beza antara kita dengan mereka hanyalah Iman dan Taqwa =)





Links to this post
•1:43 AM



Untuk sahabat ku Dilah...
bersabarlah..
Dia cipta kan sesuatu masalah mungkin ada hikmahnya..

Bila Allah datangkan Ujian..itu bukan Bebanan..
Kita mesti bertahan dan terus bertahan..

semue nya ada hikmah disebaliknya....
ujian itu satu nikmat sbenarnya..
dalam kesempitan dalam kelapangan dalam kemudahan dan kesulitan ada sesuatu yang bakal Dia beri..



Bila Allah datangkan ujian pujuklah hatimu,
 pujuklah iman mu,
pujuklah jiwa mu kembali supaya ia nya kuat kembali..
pujuklah tanpa kecewa dan putus harapan..

setiap sesuatu itu bila ia ditanam dengan kesabaran yang utuh pasti ada GANJARAN kelak dariNYa..
setiap PENGORBANAN,AIR MATA,dan KESAKITAN itu pasti kelak menemui kebaikan dan keberhasilan dari sebuah pengorbanan..
bersabarlah..

aku bukan sahabat yang baik untuk memujuk dan menasihatimu..
aku hanya seorang yg lemah..
aku cuba untuk menjadi sahabat yang boleh bersama mu dikala susah senang..





*aku paham..masalah hati itu susah..be strong!!
jangan menagisi yg pergi memainkan hati mu dear
i know u can face it~






Links to this post
•1:28 AM





Bila segala perancangan kita tidak menjadi seperti yang kita harapkan... 

SENYUM lah dan INGAT lah.. 

MANUSIA merancang dengan CITA-CITA,
 tapi 
ALLAH merancang dengan CINTA ~"



Links to this post