•4:54 AM


Assalamualaikum..

heee~
tertunggu-tunggu tak??
ok spt yang di janjikan post yang lepas..tajuk kita hr ni ialah BUGET KAWIN!!
penat bt survey2..dah akhir nya....
(ERrkk~sori terBOLD yg tajuk ats tu)hahah..


Yang BUGET BANYAK2 tu CONFEM bkn sy..hehe


nk taw KaLAU SAYA PUNYA buget........???
jeng jeng jeng~


bacalah sampai BAWAH ea baru tahu....hahah(^__^)


Apa org single nk tahu sgt tentang kos kawin ea??

Sebenarnya perkahwinan ni yg plg penting ijab,kabul dgn psgan anda,anda,psgn anda,saksi dan wali..Haa..ingt agi masa SPM dulu2..kata kuncinya SISWi....

Suami
Isteri
Saksi
Wali
Ijab wa qabul

heee~adik2 SPM blh la guna TAPI...ada syaratnya..

Jgn hang duk praktik siang mlm hafal bnda ni je sudah lah..kang x nyempat2 SPM ada plak mjlis kawin kat umah tu..kecoh2~ HAHAH

Errrkk~ada agi ...skrg ni..sijil2 pra-pkhwinan dan ujian HIV..
Maskahwin boleh hutang tapi siapa berhutang janganlah bernafsu sangat untuk sentuh-sentuh anak dara orang oooi …

Mengadakan kenduri kahwin adalah perkara yang sangat dianjurkan sekalipun hanya dengan menyembelih seekor kambing. Tetapi budaya di Malaysia, susahlah nak cukup dengan perkara macam tu sahaja.

Mari kita lihat apa yang perlu anda sediakan beserta ongkos2 nya sekali....


(Ini adalah kos anggaran untuk kebanyakan daripada kita yg kira buget2 bstatus sederhana laa. Status Siti Nurhaliza tidak masuk ya.)

 
Kos # 1 - Maskahwin
Ini kena rujuk negeri sebelah perempuan. Walaupun nilainya (dari sudut kos) rendah, tapi kalau anda terlupa sediakan susah juga tu. Kalau berhutang, isteri ada hak kata, “Nehi kanda…!” bila anda cuba usik-mengusik.


Kos # 2 - Duit Hantaran
Ini bergantung kepada keluarga., bila ditanya isu ini, paling sikit siswi-siswi ni minta wang hantaran adalah RM 10,000. Level Diploma atau Ijazah pun diorang dah mintak begitu tau sekarang..Mana sy taw??owhh kwn2 kan ramai..ni member2 yg duk study x abis2 Degree agi ni dah ramai kawin..heee~
sy bila??Oooppss!!

tapi bagi sy cukup la skdar yg pihak leleki mampu..xperlulah sampai RM10 000..sbb kbnyakkan dlm famili sy pom hntaran duit semue ni sekdar yg mampu..biasanya RM5-7 000 shj..ada jgk spupu yg kawin hnya RM4000 je..lulusan luar ngara ok!!

ada juga kerjaya nye profesional spt engineer,lecrer dan sbg nya tp hantaran dan mjlis nya tidak lah diminta blebihan...bkn nye xde pljran k apa..cukup la sekdar yg mampu..

klo kita tgk hr ini..yg bplajaran dan bgaji dan bjwatan kbiasaan nya akan mnetap kan hantaran dan blnja yg mahal sesuai dgn status dan kjaya mrk..Ia sbnarnya agak membebankan pihak lelaki..

tapi klo dlm famili kami klo ada bg duit dr RM10 000 lbh tu pom sbb pihak lelaki yg ber iya2 nk bagi..kena jgk jaga status keluarga sesetgh pihak yg bstatus "berada" ni..klo org nk bg kita ambek je la kan kan kan..HAHAH

Ada juga keluarga ikut nilai hantaran seperti mana yang telah ditetapkan sebelum ini macam perkahwinan kakak / adik  perempuan sebelum ini.
Duit hantaran ini ada keluarga jadikan ia duit belanja hangus. Ia digunakan untuk kos kenduri.
Ada juga keluarga yang berikan semua kepada pengantin perempuan...smua nya bergantung pada pihak keluarga..

 

Kos # 3 - Barang kemas seperti cincin perkahwinan dan lain-lain.
Kosnya berubah-ubah mengikut harga pasaran emas. Siapa yang melangsungkan perkahwinan waktu harga emas tengah tinggi nasib lah.haha..
Sediakan lah sekitar RM 3,000 - RM 5,000

Kos # 4 - Barang hantaran lain
Kasut. Baju. Kek. Buah. Telekung. al-Quran. Sirih. Coklat. Standard lah tuh.
Yang tak ikut standard adalah seperti handphone, PS3, laptop.
Sediakan lah sekitar RM 1,000 untuk barang hantaran standard.
Itu belum campur kos buat perhiasan barang hantaran.hmm~
 
Kos # 5 - Baju nikah
Selalunya baju ini ditempah. Boleh pakai masa hari raya yang pertama sebagai suami isteri.
Baju lelaki selalunya lebih murah dari baju perempuan.
RM 200 - RM 600.
bbrp thn agi xtahu la brp anggaran hrga..ia nya selalu berubah2 mengikut masa dan design..
harap mklum~

 
Kos # 6 - Baju Bersanding / Baju Pengantin
Baju ini selalunya disewa. Cukup-cukuplah tu jadi raja. Kita layak jadi raja sehari je. Baju tu tak pakai dah di waktu lain melainkan anda mengidam nak bernikah lagi.oopsss!jgn lebih2..
RM 1,000 - RM 2,00.


Kos # 7 - Mekap
Selalunya dipakejkan dengan set baju pengantin. Tetapi masih boleh dapatkan secara berasingan.
RM 200 - RM 350.

 
Kos # 8 - Set Pelamin
Selalunya dipakejkan bersama set baju pengantin dan mekap. Tetapi masih boleh dapatkan secara berasingan.
RM 500 - RM 1000.


Kos # 9 - Jurugambar
Takkan lah nak suruh jurugambar biasa-biasa ambil kan gambar untuk anda. Ini hari istimewa anda bukan ?
RM 1000 - RM 3000


Kos # 10 - Duit untuk jurunikah dan saksi
Perkahwinan di Selangor ada duit yang perlu anda bayar kepada jurunikah dan para saksi. Sila rujuk ke pejabat agama negeri masing-masing.
Kos sekitar RM 150.


Kos # 11 Kad Jemputan
Ada yang murah dan ada yang mahal. Paling murah photostat sendiri. Ada orang kisah kita jemput guna sms, email dan website. Ada orang yang tidak. Mahu kad juga.
Kalau satu kad RM 0.50 / kad dan kalau jemputannya dah 1000 orang ?
Style sekarang selalunya dibuat sekali untuk kedua-dua pihak.
RM 500 - RM 3,000

http://external.ak.fbcdn.net/safe_image.php?d=0cb06544e8c06217464b4bfe52df2cfa&url=http%3A%2F%2Fasaffiliatecentral.com%2Faffiliate%2Fscripts%2Fimp.php%3Fa_aid%3Dsharoshah%26a_bid%3D43f4183e


Ini adalah kos yang selalunya ditanggung oleh pengantin sahaja dan tidak membabitkan keluarga. Jumlahnya (mengikut anggaran kos terendah) adalah

RM 17,550


Dan berikut adalah kos yang selalunya ditanggung bersama oleh keluarga (tidak semestinya). Jadi kalau ibu bapa minta anda bayar kan juga, kena lah bayar juga. Kan ini kenduri untuk anda.
 
Kos # 12 Duit khemah / Sewa dewan
Untuk pihak perempuan yang gunakan konsep belanja hangus, ia akan ditanggung sebahagian oleh duit hantaran.
Sewa khemah adalah lebih murah dari menyewa dewan. Tapi tak semua orang ada halaman rumah yang sesuai untuk kenduri.
RM 2,500 - RM 10,000

lebih jimat klo bt kat umah..save buget~

Kos # 13 Duit makan kenduri
Untuk pihak perempuan yang gunakan konsep belanja hangus, ia akan ditanggung sebahagian oleh duit hantaran.
Masak sendiri adalah lebih murah dari catering. Tetapi lebih banyak guna tenaga kerja.
Kalau di kawasan lembah Klang dapat catering menawarkan RM 10 / kepala dah cukup rendah dah tu.
RM 10,000 - RM 20,000

Kos # 14 Bilik pengantin
Katil. Cadar. Tilam. Almari. Langsir.
Ada keluarga yang dah ada “bilik pengantin” khas. Jadi, selagi mana tiada pasangan adik-beradik lain yang akan berkahwin, maka “pengantin baru” akan menghuni di situ.
Yang kena beli semua, ingat murah ka?
RM 1,500 - RM 3,000.

 
Kos # 15 Doorgift
Gula-gula. Telur. Sapu tangan. Apa - apa lah.
Walaupun kosnya barangkali cuma RM 1 / item tapi kalau dah tetamunya mencecah 1000 orang ? Untuk sedara lagi. Untuk keluarga sebelah sana lagi.
RM 1000 - RM 3000.

Kos # 16 Untuk bertandang ke rumah pihak satu lagi
Kalau dekat, satu kampung ok lah. Kalau perlu merentas beberapa negeri ?
Duit minyak. Duit Tol. Duit hotel / homestay. Duit makan.
Anda minta saudara anda meriahkan majlis anda, tapi bukan semua mereka ada kereta sendiri dan cukup wang untuk menemani anda kalau tidak disediakan duitnya. Itu yang kadang-kadang mereka “menolak” pelawaan anda.
Ia berbeza mengikut lokasi.
Sediakan lah RM 500 sebagai jumlah minima.

Kos # 17 Contigency
Adakalanya duit yang digunakan terlebih dari belanjawan asal.
Sediakan lah sekitar 5 - 10% dari jumlah belanjawan yang asal.
Dalam pengiraan kita ini, RM 3000.
Jadi, kos yang pada kebiasaannya ditanggung oleh pengantin
RM 17,550 (jangan lupa tolak nilai duit hantaran bagi pengantin perempuan)
Dan, kos yang boleh bincang dengan keluarga

RM 15,500

Dan, kos untuk kecemasan

RM 3,000

Maka anda perlu sediakan anggaran belanjawan perkahwinan sekitar

RM 36,050
Haaa!!
Umak Aih!
Psst. Tutup mulut tu abang long abg ngah!!!
Amacam ?
Berani beli kereta baru ?
Berani simpan 10% je dari pendapatan bulanan ?
Berani tak mahu buat business part time ?
Berani tak mahu belajar investment ?
Walaupun boleh kongsi dengan pasangan, paling kurang pun kena ada duit untuk tanggung separuh kos dan dalam pengiraan ini adalah sebanyak.....

RM 18,000..

Termenung laaaa jwb nya ye~
hahah..
 


Ini belum campur kos-kos renovation rumah yang dibuat bagi sesetengah keluarga. Juga belum campur kos memanjakan diri ke spa-spa dan juga berbulan madu.
Kalau nak berhutang kahwin sampai anak sulung berumur 7 tahun baru selesai bayar dekat bank, terus-teruskan lah dengan gaya hidup anda yang tidak mahu menyimpan dan suka menambah liabiliti tu.






Amacam bro??semua dah kecut perut nk kawin k?HAHAH

tu laa org kata simpan duit awal2 xmau..hahah..tapi klo nk di ikutkan tu semue buget2 kos scara kasar je..klo bg sy buget tu sgt mahal..klo nk save buget kurangkan dr hantaran,kos baju pgantin..ambek yg pakej baju pgantin,mekap,cameraman dan pelamin skali.Klo nk jimat lagi x payah pelamin..jus simple2 dlm bilik dan ketika mkn beradab tu yg bt lawa2 kat luar rumah..klo dah pakej lagi murah.dan bila nk booking tu ckp terus buget2 yg ada..sng la org kedai tu nk bg yg pakej mane sesuai.xde la rabun mata nk pilih semue tu..




Kalau sy....???HEHE

cukuplah al-quran,dan bbrp hntarn spt kain smayang,sjadah dan kek(atau apa2 shj sbg hntaran)..x perlu lah berbelas2 hantaran dan mahal2..duit hntran pom cukuplah skdar yg pihak lelaki mampu,xpyah lah nk bg duit hntaran ikut status eduction sgt lah..pbelanjaan lps kawin tu bnyk agi yg perlu di pikir kan..

supya tidak membebankan pihak lelaki..klo pelamin pom simple2 je..klo xde pom xpe..
lagi suka!!HAHAH..MALU LA  NK DUDUK DPN ORG RAMAI.HAHA..>__<
just dlm bilik dan satu ruang khas yg di hias sbg tmpt tuk bgambar bsama2 kluarga dan kenalan di hari bahagia..yg penting keberkatan dan di iringi doa dan restu keluarga dan shabat2 tu yg penting..cukup simple dan jimat..mls nk pkir sgt..serabut2 je bt bsr2..sbb sy seorg yg sgt simple...MALAS NK COMPLECTED SGT~ 





SekiAn~

klo nk share artikal ni share je la..kot2 la kan ada yg tgh tercari2 nk bt persediaan awl buget2 nk kawin k..tafadal..(^_^)




ada apa2 pengalaman mjlis kawin korang or mjlis kawin kakak k abg k yg korang nk share??
or nk share mjlis perkahwinan impian korang k??
silakan~
jom tukar2 pendapat..~








*pray 4 me..tomorow i hve 1 exm...huhu~
xtaw la cmner..tetiba Prof nk bt exm..




|
This entry was posted on 4:54 AM and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

3 kata-kata curiga:

On February 25, 2012 at 5:38 AM , Athirah Zain said...

ad ek org yg sggp tgglkan org yg dy suka jus bcos tkot girl tu mntk hntran tggi sbb girl tu lg educated, aiyoo..patah hati tol la lau cmni...

 
On February 25, 2012 at 8:39 AM , Aien Nia said...

wahhh ..rase mcm nak kawin pulak dah ..
hehe .SPM pown baru habes

 
On February 26, 2012 at 7:03 AM , Miss SnOW said...

Athirah Zain:hmm manusia ni mcm2..kdg2 lelaki ni ego sikit..xsemue..sstgh..bila die rse prmpuan educted ckt dr die mula la xbrni nk msuk minang..hahaha

Aien:uishh kawen la cpt2..SpM dah abis blh dah tuu..HAHAH