•5:38 AM


berhabukk fuhhh fuhh..nk tulis sikit....
bosan2 tahap dewa duk dlm bilik sesorg ni..huhuhu

exam oh exam...
ok dipendek kan cerita belum sempat orang lain start exam ak dah start exam...
itulah u ak ni pelik bin ajaib kan..mmg macam ni,pelik2 sikit..dah tu 3 subjek plak tu di awalkan dr tarikh exam yg sebenar..HUHUHU..makan jatung ulam hati la study sampai nk pecah kepala..orang lain tgh syokkkkk2 berstudy weeek...dan aku???hmmm~





klo dulu UiA ni ada study week bbrp hr je.tp masuk sem ni study week dia bnyak la sikit..tapi tidak bagi ak dan clasmate ak..apa daaaa..lecrer bikin kacau mau kasi itu test awal dari org lain punya test final maaa..huhu..sbb tu la kena exam awal..time orang laen kalut2 balik bercuti time study week ak duk pulas2 nk perah otak exam kat hall..pastu time orang laen start exam final ak bercuti laaa.HAHAHA..tapi.....tapi..tapi....

mendung tak selalunya cerah bak kata orang...

ak punya 3 paper je yg awal..lagi 3 paper camner??gap 12 hari tuk paper yg ke empat!!
makkkk oiii!!..lama kan kan kan?hahah

owh ini membuat ku lemak sedikit tuk malas ke malasan la kan nk study..ape lagi..berjalan laa kita..huhuhu..tapi paper yg ke 4 5 n 6 tu hujung2 kot..dah la ada gap 1 hr 1 hr je antara tu..heeee..seram jugak laa..orang laen dah abis paper final..ak baru nk exam final balik..sadisss duk uia sorang2 camni..dah la rumate2 abis awal..huhuh..sabor je laa..

alang2 tu ada la g survey tempat tuk program time cuti ni..so,kami berempat pegi ke PERAK~
sebuah kereta je..time lalu tu jumpa lah CENDOL BAKAR~
haaaa..mcm mane ek?spt dlm gambar ni laa..
yg ni cendol durian dan pulut..blh refill taw..HEHEH

opsss satu lagi cendol ni siap blh drive thru lagi..haaaa..sedap je..alang2 tu makan jugak otak2..kat kedai tu bkn jual cendol je..ada lagi cucur udang,nasi ayam dan sbg nya...



dan akhir kata jom lah kita stdy sikit2...mood study tu ada lagi..
exam x abis lagi cik kak oiiiii~
jgn nk merdeka horay horay sgt..bhaya...



esok sy balik..tiket flight pom dah booking..so, apa lagi gap 12 hari kena la balik 3 4 hari kan kan kan..hehehe..balik dulu ye..jgn jeles2 sape2 yg exam tu..tatata..




Links to this post
•6:39 AM


nk bagi gambar je dulu..nati korang paham laa..


sobsobsobsob....



waaaawaaaaa..





Money isn't everything..
it can buy a bed- but not sleep..
it can buy a clock- but not time...
it can buy a book- but not knowledge...
it can buy u a position- but not respect...
it can buy u medicine- but not health...
it can buy blood- but not life..
it can buy u sex- but not love!


so, u see....money isn't everything right?? n it often causes pain and suffering!!
i tell u all bec i am yr frendzzzz, n as yr frendzz i went to take away yr pain and suffering....
so.....

SEND ME ALL YOUR MONEY n i will suffer 4 u....money money money... >_<






*waaaawaaa.mama dah beleter tanya mana duit dia bg RM400 2 mggu lps..sobsobsob..rasa macam guna tuk ape je..tup2..eh ada brp je lagi..ye lah dah g beli tiket flight g balik mmg laa...pastu makan,beli beg yg rosak tu..hmmmmm~__~
mama kata nk potong duit bulan2...nk bg Rm50 je...boros sgt...waaaawaaaaa...abisss lahhhhh... T___T


jgn potong duit sy..xde duit......


Links to this post
•12:27 AM


Adoiii..fenomena Durian Crepe lah kat uia skrg ni..
haishhh kecoh kot psl durian crepe ni..haaa..ada yg jual 3 bji Rm10 lah..ada yg jual 6bji RM 10 lah..
macam2 lah...
tapi sbenarnya senang je nk buat ni..meh kita blaja sikit cara nak buat..confem blh makan banyak banyak..macam buat lempeng je pom,x yah mbazir beli mahal2...


DURIAN CREPE!!!

BAHAN-BAHANNYA :-

250gm tepung gandum
3 biji telur
400ml santan
100ml air
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil pewarna kuning telur
Isi durian

UNTUK FILLING:

1 cawan whipping cream (gunakan brand yg dekat gambar ni, sebab tak yah susah nak bubuh gula dah, sebab dia dah memang sedap). kalau brand lain, kena letakkan gula agar dia manis...

CARA-CARANYA (Mudah Ajer)

1 : Ambil isi durian dan lenyekkan

2 : Guna stand mixer. Masuk tepung, tuang santan dan air. Gaul-gaul-gaul je. Pastu masuk telur, garam, esen vanilla dan pewarna kuning. Pastu kacau je bagi sebati. Ok dah siap.

(Yang whipping cream tu pon jangan lupa pukul kasi kental dan gebu)

3 : Tapis benda-benda tadi tu untuk mendapatkan kulit crepe yang halus mulus. Sebab takut kulit crepe tu menggerutu nanti kalau tak tapis.

4 : Panaskan non-stick pan dengan api yang sangat-sangat kecik. Oleskan butter sikit dekat pan tu,pastu boleh letak adunan tadi. Pastu goyang gerudi kan pan tu kasi merebak-rebak dan nipis crepe itu. Alahh masak ni macam masak lempeng je. Tapi kalau boleh, buat ah crepe tu senipis yang boleh.

(Masak crepe ni yang belah bawah je tau. Yang belah atas tu kalau dah kering, boleh angkat. Sebab yang part licin atas ni nak buat belah luar).

5 : Lepas masak sekeping crepe ni, alas dengan plastik supaya tak melekat. Tapi nak asing-asing dekat pinggan lain pon boleh. Ikut kreativiti masing-masing.

6 : Letak whipping cream dengan isi durian dekat tengah-tengah. Pastu lipat macam bentuk bantal. Letak isi ni dekat permukaan yang masak (belah bawah) ni. Sebab bila lipat, nampak cantik, sebab yang part licin tu dekat atas.

7 : Jadi lah macam ni. Lawa kan?.. ::.kikiki.:: Pastu boleh sejuk kan dalam peti ais. Makan sejuk-sejuk lagi sedap.

SELAMAT MENCUBA !!!


Links to this post
•12:17 AM

only........




Qur'an is the only medicine of the heart..:)

dan lagi bagus kalau..kita penuhkan rutin harian kita dgn sesuatu yg berfaedah...kadang kadang kita letih dgn segala benda yg ada,dengan keje lah dengan asgment dgn segala-galanya lah tapi
apabila kamu merasa letih membuat kebaikan, keletihan itu akan hilang tetapi kebaikan itu akan kekal....



Sabarlah duhai insan, ada kemanisan disebalik kepahitan itu...
yakin!(^__^)



Links to this post
•12:07 AM





Links to this post
•12:03 AM




Teruslah bergerak hingga kelelahan itu lelah mgikutimu....
teruskanlah berlari...hingga kebosanan itu bosan mengejarmu....
Teruskanlah berjalan...hingga keletihan bersama mu...
Teruskanlah bertahan...hingga ke nafas terakhir itu menemanimu..
Tetaplah berjaga hingga kelesuan itu lesu menemanimu....


turn to ALLAH before return to ALLAH
Links to this post
•7:32 AM



La Tahzan...


Links to this post
•7:29 AM


Sebenarnya dah lama nk post entry ni tapi x sempat-sempat nak menulis panjang-panjang,tulis sikit masuk draf,tulis sikit masuk draf,al maklumlah sekarang musim submit asgment and presentation..alahai baru je lepas 1 midterm paper and 2 nd midterm paper,terus dah kena submit asgment,report bagai,penat betul.huhuhu..tu laa jadi lagi student,sape suruh...(~__~)

okey2~sebenarnya dalam kekalutan yang memeng kalut ni,terselit 1 kisah!
arghhhh!confem korang x tahu lah..boleh kerat kuku la punya..
sape tahu ce angkat kaki nk tengok sikit(dah2 jatuh)=p
sebenarnya pada tarikh ni macam-macam berlaku.tarikh ni la jugak terlahir lah insan yang bernama_______.
dan pada tarikh ini lah jugak sepupu saya melangsungkan pertunangan nya dengan pilihan hati secara gilang gemilang nya..!haa mcam majlis kawin pom ada..haishhh~baik bt majlis kawin terus...settle.HAHAHA..

Eh eh cop2~PADA tarikh ni jugak rumate bt surprise touching2 sweet2 la..korang nak taw kenapa?kihkihkih..bufday budak yang sedang taip-taip tulis-tulis post ni laaa..HAHAH..

tapi.......
majlis sepupu tu x dapat pegi..sebab kat klantan,so tengok gambar kat FB je lah..
okey berbalik pada kisah ak dan rumete cik pjah!
Haaaa,...cik pjah ni bt surprise ala-ala sweeeeet la konon...

Al kisah,hari sabtu tu ajak dia kuar g JJ wangsa maju laa..saja nk g makan2 beli barang,kebetulan minggu ni dia banyak asgment nk kena hantar,jadi x balik laa dia,cik rumate wani balik peghok..tinggal lah kami berdua...
sebenarnya nk ajak cik Pjah ni makan Pizza Hut,nk celebrate bufday laa..alih2 mana ada pizza Hut kat JJ tu.. xjumpa...terpaksa lah g KFC...KFC pom KFC lah!! janji kenyang! perut duk nyanyi-nyanyi dar pagi lagi x makan..kul 12 br kitornag kuar lepas basuh baju,kemas2 segala..mmg lapor tahap cipan la oiiiii..org makan tgh hr..kita makan pagi *pengsan* (@___@)

ok..bila smpai KFC tu kitrg order la sama,tp set laen2..dua2 dah kebuluran tahap cipan!alih2 akak cashier tu salah dengar order si pjah ni..macam blur2 je muka akk india tu..sy oreder KFC yg percik combo tu,pjah punya order yg nasi ayam tu...tapi akk tu x bg nasi lagi...kata nya nasi xde,kena tggu~dah la salah bgi,pastu order laen laen dia bg~berasap la si Pjah ni...merah muka dia tahan marah tgh lapo2 ni..kami pom duduk je laa...smpai kat meje......

Pjah: "eh duk jap,ak nk g tengok nasi dah ada k belum"

sy: "okey"
*sambil tggu dgn muka sedih kelaparan tggu nasi.huhuhu*

lama la jugak si pjah ni pegi..intai-intai la jugak kat cashier tu,kot2 dia pegi marah akk india tu ke.ape ke..xde pom,duk balik..
*duk sorang-sorang kat meje*

tiba-tiba......

datang lah pjah ni masuk kat pintu dengan kotak kek!! smbil senyum sedepa
HAAAA...SECRET RECIPE!


sambil dia gelak-gelak..."weh terharu tak ak  kuar g beli kek kat ko?sweeet tak ak?ak nk celebrate bufday ko.heeee"

HAHAHAHAH

patutlah lama..rupe-rupe nya pegi kuar beli kek!hahahah..
terbaik lah muka di tadi serius giler macam nk g marah akak casher tu tp alih2 g tempat laen..aiyoooo..

apa lagi bergambarlah kami dgn kek..
celebrte berdua je taw!hahah..susah pjah nk blnja ni..dia beli kek coklat indulge~~yummmy2..dia nk beli banan cake choc faveret sy..... tp xde..
so choc indulge je ada..rembat je la mane ada kata dia..hahaha


so,makan kek dulu smbil tunggu nasi ayam kami...ayam ada,nasi xde,rembat kek la jwb dia.HAHAH..smbil2 makan nasi smpai,so, ape lagi bungkus balik kek,makan kat bilik!mmg kenyang tahap gapan ooooiiii~nasi ayam percik KFC lagi,kek lagi...kenyang mak aiii x yah cakap, tu pom buat balik ayam KFC gan cheese wedge..ahaha..lawak2..
makanan bnyak,celbrate berdua..pening-pening.mana nk taw dia nk g beli kek segala mkanan tu..
apa apa pom terima ksih pada Pjah yg sudi celebrate bufday rumate dia yg comel ni.HAHAHAH>__<


 
Apa-apa pom thanks to Allah coz give me a lovely frend and lovely family...
terima ksh pada Allah kerana mberi kesempatan untuk bernafas di muka bumi ini..ku pohon moga ditambahkan rasa kecintaan pada Nya...




Dan kepada arwah papa,
terima ksh kerana membesar kan saya sehingga lah skrg umur sy sudah 2_  tahun..thankz to mama krn banyak bg sokongan,thankz to mimi ngah,wani dan org2 yg sy sayang kerana tanpa korang sy x kan sekuat ini..doakan sy habis Degree dgn scepatnya..insyallah x lama lagi,dan mohon di panjangkan juga doakan sy berjaya smbung PhD secepat mungkin..




Links to this post
•6:42 AM





Aku sanggup derita dan sengsara asalkan syurga itu milik-ku nanti .. 
Dan aku yakin pada Allah ..! 
Terima kasih Allah atas segala nikmat derita dan kesengsaraan yang sangat membantu-ku untuk terus mendekatkan diri pada-Mu.. 
AllahuRabbi~ 
:')

Links to this post
•6:39 AM




hidup ini bukan untuk membahagiakan semua insan , tapi adalah untuk mentaati perintah Tuhan .. ♥ 

kalau seseorang mengutuk , biarkan .. 
jangan dibalas dengan kata kata hina ..
 jaga dirimu .. jaga akhlakmu .. jaga lisanmu .. senyum dan doakan dia .. :')


Bila cakap, " kita tak mampu puaskan hati semua orang ".

Ini bermaksud, kita memang mahu memuaskan hati orang .

Namun, hakikatnya...

kerja kita bukan memuaskan hati manusia.

Terlupakah kita? Tugas kita sebagai hambanya hari ini dan seterusnya? 





Links to this post