•1:51 AM
BISKUT MAKMUR GAJUS
Bahan Doh/Kulit
500 gm tepung gandung
80 gm gula halus
minyak sapi [ikut lembut boleh kepal]*boleh je gantikan dengan mentega, sebab minyak sapi bau dia kuat sikit)
Bahan Inti
300 gm kacang tanah
70 gm gula halus
Hiasan
gajus(belah 2)
Gula icing [untuk salut biskut]
Cara
1. Gaulkan semua bahan Doh sehingga lembut dan boleh dibentukkan.
2. Kacang tanah dibakar dalam oven selama 20 minit [sehingga kulit boleh tanggal bila di gosok]. Goreng tanpa minyak pon boleh, tak ada masalah.
2. Mesinkan kacang dan gaulkan dengan gula.
3. Ambil doh dan leperkan.
4. Masukkan inti yg telah dibulat bentuk bujur sebesar biji buah kurma. Bentukkan bujur.
5. Bakar dalam suhu 180'C selama 20 - 25 mnit [sehingga nampak masak]
6. Sejukkan baru golekkan dalam gula icing. Letakkan gajus.
7. Simpan dalam balang kedap udara.
Selamat mencuba^_^
Bahan Doh/Kulit
500 gm tepung gandung
80 gm gula halus
minyak sapi [ikut lembut boleh kepal]*boleh je gantikan dengan mentega, sebab minyak sapi bau dia kuat sikit)
Bahan Inti
300 gm kacang tanah
70 gm gula halus
Hiasan
gajus(belah 2)
Gula icing [untuk salut biskut]
Cara
1. Gaulkan semua bahan Doh sehingga lembut dan boleh dibentukkan.
2. Kacang tanah dibakar dalam oven selama 20 minit [sehingga kulit boleh tanggal bila di gosok]. Goreng tanpa minyak pon boleh, tak ada masalah.
2. Mesinkan kacang dan gaulkan dengan gula.
3. Ambil doh dan leperkan.
4. Masukkan inti yg telah dibulat bentuk bujur sebesar biji buah kurma. Bentukkan bujur.
5. Bakar dalam suhu 180'C selama 20 - 25 mnit [sehingga nampak masak]
6. Sejukkan baru golekkan dalam gula icing. Letakkan gajus.
7. Simpan dalam balang kedap udara.
Selamat mencuba^_^
saja2...
|
0 kata-kata curiga: