•5:54 PM





Morning everyone!!!
Subhanallah..kita dberi peluang tuk bnafas agi..dapat agi merasakan nikmatNya..
Alhamdulilah!!thankz Allah(^__^)

dah bangun k blom korang ni..??BANGUN3!!!
matahari dah tinggi ni..



eishhh2..antara laki n prempuan agak2 sape suka bangun lambt?
sape suka tido angkat tgn cpt...erkkk~


Dah2..jgn buat2 muka ignore plak..ok paham2..nak taw kelebihan bagun pagi x??
Actuly,banyak kelebihan bangun pagi..xcaya?

ok klo dr segi sains:

Sains myatakan bhwa kndgan ozon dlm udara pd wktu pgi adalah tertinggi bbanding pd wktu2 lain.Gas ozon amat penting tuk tubuh badan kita.Kesan nya amat Baek.jangan risau..lebih baik agi klo seseorang tu bangaun awal 30 minit sebelum subuh dan berjalan ke masjid..Pahala pom dapat,udara segar pom dapat.So,semakin  bertambah2 ganjaran dan faedah nye..Insyallah(^_^)

Selain itu,

Kandungan "al-kartozon" dlm darah adalah tertinggi pd wktu pg sblm matahari terbit..Ia nye baek untuk badan yg mengaktifkan sel2 dlm badn, dan jga menambahkan kandgan gula dlm darah!!Subhanallah!

Selain itu juga,Bangun awal pagi ni dpt merawat  dan mencegah drp pyakit hati dan membantu mbekalkan kndgan vitamin untuk tubuh badan disamping mbekalkan tenaga dan mencergaskan tubuh badan.



Ganjaran dan keampunan yang dikurniakan kepada sesiapa yang bangun awal pada waktu pagi:

Pertama: akhirat- diganjari pahala oleh Allah

Kedua : dunia- dikurniakan kesihatan, dibekalkan tenaga, kekuatan, kecergasan, terhindar daripada penyakit

" Dan pada sebahagian malam hari bersembahyang tahajudlah kamu sebagai suatu ibadah tambahan bagimu; mudah-mudahan Tuhan-mu mengangkat kamu ke tempat yang terpuji."
Al-Isra' - 79




untuk student macam sy..well dah faham sgt dah..wekend je msti tido xsedar diri..
yelah klo wekday kan class...class..classs...dan clas....bile dpt je cuti...tido..tido..tido..nk2 agi klo cuti sem..haishhhh..klo xcuti sem pom dah ade bukti nye..my roomate..asal cuti je xnk bgn,subuh pom penat kejut...hahaha=p
Opsss!!sori rumate..kwn ko mmg terbaek kutuk2 ko..hahah

so,gunakan lah masa dgn sebaik nye..cara yg blh diamalkan tuk mendapat keberkatan setiap hari adalah dgn mendapat keredhaan dr Ibubapa dan mndapat keredhaan drNya..ingt agi masa zaman2 sekolah dulu..pagi2 dah kena bangan..yelah time tu duk asrama..so bgn sblm subuh,nati berebut(^__^)



meh nk share ckit bbrp cara tuk mendapat berkat menguruskan tiap2 hari  korang:

1. Bangun awal pgi
Try bangun pgi seawal yg boleh.30 minit sebelum Subuh k...cukuplah sy katakan bahawa, kalau bangun awal, kita akan dimurahkan rezeki oleh Allah.

2. Amalkan baca al-Quran bbrp ayt or bbr helai atau Al- Mathurat (^__^)v
supaya hari2 yg kita lalui mndapat kberkatan dr Nya selalu dan dlm lindunganNya

3. Senaraikan keja yg perlu dilakukn
yg ni supya keje2 kita sistematik..klo x nati takut lupe..or bt jadual nk study ape,nk bt ape..plan la ckit2..bgn ni ak nk bt ape,tgh ahr nk bt ape,ptg n mlm cmner plak....heheh

4. Jgn tangguhkan kerja, laksanakan skrang jga
Tekadkan dan sentiasa  ckp pda diri ; 
“Saya tak akan tangguhkan kerja saya. Saya akan siapkan kerja saya sekarang juga....!!!!”

5. Sentiasa bwa buku bsama anda
bila ada j masa lapang, bacalah..mula2 mmg susah..mula2 start dgn bwak je..then bila lama2 xkan korang x terdetik ckit nk belek2 kan???klo org kata kita rajin..mmg kita rajin pom..ko susah ape??
ade ak srh ko baca??myusahkan ko k??at the same time klo 40 org ckp kita rajin mmg btol2 rajin lah kita..kata2 tu kan doa..heee

So ketika tunggu bas ker, masa panaskan enjin kereta ker, msa dalam lift ker,mse tgh tggu nk consult gan Prof or cikgu k,buka buku yg anda bwa tu dan bacalah...heeee~






*so,ni bbrp tips n cara Miss Snow dr zaman skolah hinggalah zmn kat UiA ni..klo adik2 tnye..ni je lah yg Miss Snow blh bagi..sbb ramai la gak adik2 mentor mentee yg suka tnye..
"akk,cmner akk manage study dan prgram??cmner nk maintain?? "


*sbb Miss Snow mmg hantu prgram!!haha..sjak skolah shinggalah skrg..haha..(^__^)v
semoga memberi manfaat kat semue..klo rasa nk share silakan..nk tambah or komen dipersilakan..jgn segan2..





|
This entry was posted on 5:54 PM and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

2 kata-kata curiga:

On January 2, 2012 at 9:00 PM , Lady Emilya said...

wah byk betul kebaikan dia =)

 
On January 3, 2012 at 4:50 AM , Miss SnOW said...

heee~jd kne lah bgn pagi2(^_^)